Als u op vakantie gaat bent u graag goed voorbereid. Als u daarnaast ook nog medicijnen gebruikt is het extra belangrijk om een aantal zaken goed te regelen. Op deze pagina vindt u handige tips en weetjes om straks zorgeloos van uw vakantie te kunnen genieten.

Voorbereidingen thuis

  • Zorg voor voldoende voorraad medicijnen.
  • Check de houdbaarheidsdatum.
  • Haal een medicijnpaspoort bij de apotheek. Het medicijnpaspoort is geen reisdocument, maar een medicatielijst in het Engels. Dat is handig als u in het buitenland medische hulp nodig heeft
  • Zorg voor een medische verklaring als u medicijnen gebruikt die onder de Opiumwet vallen. Medicijnen die onder de Opiumwet vallen, kunt u niet zomaar meenemen op reis. U moet dan denken aan zware pijnstillers, ADHD medicijnen, bepaalde slaap- en kalmeringsmiddelen en medicinale cannabis. U moet hiervoor een speciale medische verklaring aanvragen, een medicijnpaspoort is niet voldoende. Kijkt u voor meer informatie op:  rijksoverheid / medicijnen mee op reis   of bekijk het  voorlichtingsfilmpje van het CAK Let op: U moet zelf controleren of u een verklaring nodig heeft. Zonder verklaring kan de douane uw medicijnen zien als drugs die illegaal het land in gesmokkeld worden. Het aanvragen kan soms wel 4 weken duren. Controleer dus op tijd!
  • Anticonceptiepil op reis. Bedenk dat de pil minder betrouwbaar is als u deze minder regelmatig inneemt door bijvoorbeeld een tijdverschil, lange vliegreis e.d. Ook hevig braken en reizigersdiarree kunnen de betrouwbaarheid van de pil verminderen. Neem voor de zekerheid een extra strip en ook condooms mee.
  • Neem eventueel een reserve recept mee. Als uw medicijnen verloren of beschadigd raken kunt u hiermee nieuwe medicijnen halen.
  • Verre reis: inentingen. Gaat u naar een verre bestemming? Dan heeft u wellicht inentingen nodig tegen Hepatitus of tabletten tegen Malaria. Informeer tijdig bij uw huisarts of GGD. Kijk voor meer informatie op de website van GGD reisvaccinaties.

Medicijnen onderweg

  • Herken de medicijnen. Neem medicijnen mee in de originele verpakking van de apotheek met etiket. U kunt ook uw medicijnen in een Medimee etui doen waarbij u de bijsluiter en de voorkant met etiket van de originele verpakking afknipt en zichtbaar bij het medicijn voegt. Dat scheelt een heleboel ruimte en beschermt uw medicijnen beter dan de originele doosjes.
  • Let op de temperatuur. Gaat u vliegen? Doe uw medicijnen in uw handbagage – in het bagageruim kan het vriezen. Draag medicijnen liever niet direct op het lichaam (bijvoorbeeld in een broekzak), dat kan te warm zijn. Een medicijnetui met isolerende folie of koelbox kan medicijnen goed houden in de auto, caravan of tent. Let op: voor sommige medicijnen is een koelbox te koel. Bewaar medicijnen nooit in het handschoenenkastje van de auto, daar is het vaak te heet.
  • Neem medicijnen mee in de handbagage. Als uw koffer kwijt raakt, heeft u toch nog medicijnen bij de hand. Bovendien wordt het in de bagageruimtes snel te koud of te warm.

Veelgestelde vragen

Mag ik pillen in sorteerdoosjes meenemen naar het buitenland? 

Over het algemeen bent u niet verplicht om medicijnen mee te nemen in de originele verpakking. U mag uw pillen dus in sorteerdoosjes meenemen. De enige uitzondering hierop zijn medicijnen waarvoor u een medische verklaring moet hebben. Dit zijn bijvoorbeeld zware pijnstillers, ADHD medicijnen etc. Deze dienen altijd in de originele verpakking meegenomen te worden. U kunt bij de ambassade van het land waar u naar toe gaat checken of u een verklaring nodig heeft. Overigens is het niet aan te raden om pillen mee te nemen in sorteerdoosjes. Door het schudden gaan de deksels vaak onbedoeld open en zijn de medicijnen minder goed beschermd tegen warmte en koude. Bovendien kunt u bij eventuele vragen van de douane of arts in het buitenland niet aangeven welke pil bij welk voorschrift hoort.

Is een medicijnpaspoort verplicht?

Een medicijnpaspoort is niet verplicht maar wel sterk aan te raden. Het is een papieren overzicht waarop uw naam, uw medicatie, uw allergieën en overgevoeligheden vermeld staan in het Engels. Van de medicijnen staat niet alleen de merknaam, maar ook de stofnaam vermeld. In het buitenland kunt u hiermee makkelijk geholpen worden bij een arts, apotheek of ziekenhuis. Ook is het handig bij de douane om aan te geven dat uw medicatie aan u voorgeschreven is. U kunt uw medicijnpaspoort ophalen bij uw apotheek. Deze wordt meestal gratis verstrekt.

Wat is het verschil tussen een medicijnpaspoort en een medische verklaring of Schengenverklaring? 

Een medicijnpaspoort is een papieren overzicht van uw medicijnen in het Engels en wordt verstrekt door de apotheek. Deze is niet verplicht.

Gebruikt uw zware pijnstillers, medicijnen voor ADHD, medicinale cannabis of bijvoorbeeld slaapmiddelen? Een medicijnpaspoort of een recept op naam is dan niet voldoende. Deze medicijnen kunnen niet zonder een officiële medische verklaring het land worden ingevoerd. Zonder medische verklaring riskeren reizigers strenge straffen. Ze zijn immers verboden om in bezit te hebben. U kunt hier checken of u een medische verklaring of Schengenverklaring nodig heeft. Let op: het duurt een paar weken voordat u de verklaring binnen heeft. Vraag deze op tijd aan.

Mag ik vloeibare medicijnen meenemen in het vliegtuig?

Ja, dat mag. Voor vloeibare medicijnen geldt de regel dat u zoveel mag meenemen als u nodig heeft. Dat mag dus meer dan 100 ml zijn. Voorwaarde is wel dat de vloeistof in de originele fles met naam en voorschriftlabel meegenomen wordt. Let op: dit geldt dus niet voor bijvoorbeeld lenzenvloeistof of koelgel. Hiervoor geldt de regel dat dit max. 100 ml mag zijn per item en dat deze in een doorzichtige zak van max. 1 liter aangeboden wordt bij de douane.

Mag ik naalden en spuiten in het vliegtuig meenemen?

Over het algemeen mogen passagiers medicijnen en bijbehorende benodigdheden (zoals naalden, spuiten en injectieautomaten) voor de behandeling en beheersing van hun medische aandoening mee aan boord nemen. Het wordt aanbevolen de spuiten en injecteerbare medicijnen bij elkaar te vervoeren en te (laten) voorzien van duidelijke etiketten met uw naam en het medicament OF een medisch certificaat of begeleidende brief van uw arts mee te nemen waarin uw naam en het medicament vermeld staan. Gebruikte naalden en spuiten moeten worden weggegooid in speciale afvalcontainers voor naalden of ander scherp afval. Let op: cabinepersoneel mag u niet helpen met injecteren.

Welke medicijnen moeten koel bewaard blijven?

Dat kunt u het beste vragen aan uw apotheker. Hij of zij kent uw medicijnen het beste. Voor alle medicijnen geldt over het algemeen dat ze niet te warm bewaard moeten worden. Dat kan een nadelig effect hebben op de houdbaarheid. Vooral  oogdruppels, zetpillen, crèmes, zalven en insuline zijn gevoelig voor warmte. Sommige medicijnen mogen ook echter niet te koud worden. Let hierop als u koelelementen gebruikt. Bij sommige vliegmaatschappijen is het mogelijk om kleine hoeveelheden medicijnen in de koeling te bewaren. Meestal is dat echter niet mogelijk en bent u genoodzaakt zelf uw medicijnen goed te beschermen tegen temperatuursverschillen.