Bewaren van medicijnen

Waar de medicijnen bewaard worden kan effect hebben op de werkzaamheid. Leer hier hoe u medicijnen op een goede manier bewaart.

Zorg goed voor je medicijnen

 • Weet dat hitte, lucht, licht en vocht de medicijnen kunnen beschadigen.
 • Bewaar medicijnen op een koele, droge plaats. Bijvoorbeeld in een lade of keukenkastje dat niet in de buurt is van een kookplaat, wasbak of een apparaat dat heet wordt. Medicijnen kunnen ook opgeborgen worden in een afgesloten opbergdoos, op een plank of in een kast.
 • Veel mensen bewaren hun medicijnen in een badkamerkastje. De warmte en het vocht van de douche, het bad of de wastafel kunnen de medicijnen aantasten. Ze kunnen hun werking verliezen of bederven.
 • Bewaar de medicijnen zo veel mogelijk in hun originele doosje.
 • Vraag uw apotheker of uw medicijnen bijzondere bewaarinstructies hebben. Sommige medicijnen moeten in de koelkast bewaard blijven, andere bij kamertemperatuur. Zet in ieder geval geen geneesmiddelen in de volle zon.
 • Er bestaan doorzichtige opbergdozen en ladekastjes. Hierin houdt u goed overzicht over alle geneesmiddelen. Die zijn gewoon te koop bij de Hema, Blokker, Gamma, Ikea of soortgelijke winkels.

Houd kinderen buiten bereik van geneesmiddelen

 • Bewaar geneesmiddelen op een plek waar kinderen niet bij kunnen.
 • Bij voorkeur afgesloten met een slot.

Gebruik geen beschadigde medicijnen

 • Gebruik geen medicijnen die verkleurd zijn, van structuur veranderd zijn of anders ruiken. Zelfs niet als ze nog niet over de datum heen zijn.
 • Check regelmatig de uiterste houdbaarheidsdatum. Heeft u oude of ongebruikte geneesmiddelen over, behandel ze dan als klein chemisch afval. Ook als het gaat om zelfzorgmiddelen als hoestdrankjes, maagzuurremmers of voedingssupplementen. Spaar ze op en lever ze één keer in de zoveel tijd in bij een inzamelpunt in je gemeente. Vindt u dit teveel gedoe, dan kun je de medicijnen ook inleveren bij de apotheek. Daar zorgen ze ervoor dat alles op de juiste manier vernietigd wordt.
 • Gooi ze niet in de prullenbak en spoel geen medicijnen door de wc of wasbak. De grondstoffen van die geneesmiddelen kunnen gevaarlijk zijn. Gooit u dat bij het huisvuil of spoelt u het door het toilet, dan komen deze stoffen gedeeltelijk in het milieu terecht. Bijvoorbeeld in ons drinkwater of in de bodem. ‘Ach, dat ene aspirientje,’ denkt u nu misschien. Maar besef wel dat er in ons land per dag 427 kilo medicijnen wordt weggegooid. Op jaarbasis is dat dus bijna 156.000 kilo. Dan wordt het ineens een heel ander verhaal. Zomaar medicijnen weggooien is dus geen goed idee.

Zorg dat anderen de medicijnen kunnen vinden

Als u niet in staat bent om zelf medicijnen klaar te leggen is het handig als uw medicijnen op een makkelijk bereikbare plaats liggen. Zorg dat er ook een medicijnlijst bij ligt met daarop welke medicijnen u op welk moment gebruikt.